Instituţii de învăţământ

Prima şcoală in Sibiu este documentată din 1380 pe locul unde se află astăzi liceul Brukenthal fiind prima şcoală din această parte a Europei. Sibiul avea o legislaţie înca de la acel sfârsit de secol XIV prin care învaţământul era obligatoriu în cadrul bisericii. Prima bibliotecă din România a fost deschisă în 1557 în urma cumpărării de către comunitate de cărţi germane în valoare de 100 de guldeni.

La 1711 oraşul construieşte în fosta mănăstire a calugărilor dominicani o şcoala germană, pe locul actualului Colegiu Pedagogic.
In 1723 Georg Legradi deschide prima şcoala maghiară.
In 1774 se construieşte şcoala normală catolică iar patru ani mai târziu baronul Martin Hochmeister deschide prima librărie. Actuala clădire a liceului Brukenthal, care la vremea respectivă se numea Gimnaziul Evanghelic, datează din 1782.

Tradiţiile universitare sibiene îşi au începutul în 1844 când se înfiinţeaza Academia săsească de drept. Din 1864 se deschide şi o secţie română în cadrul acestei instituţii.
După Dictatul de la Viena prin care România pierdea o treime din teritoriul Transilvaniei, Universitatea din Cluj îşi mută câteva facultăţi la Sibiu, cea mai cunoscută fiind Facultatea de Medicină. În 1969 se deschide prima facultate la Sibiu, cea de istorie, ca secţie a Universităţii din Cluj, urmată în 1971 de secţia de filologie. Au urmat multe alte secţii în cadrul Institutului de învaţământ superior Sibiu.
Titlul de Universitate va fi statutat în 1990, iar numele de „Lucian Blaga” îl va lua in 1995.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s