23 de studenți basarabeni din Sibiu au beneficiat de cursuri vocaționale gratuite

La data de 19 mai 2012, la sediul S.C. „Reflexo Vital” din Sibiu a avut loc conferința de presă intitulată: ,,Am întâlnit un imigrant! Ce știu despre nevoile lui? Ce face Romania pentru el?’’.

Prin acest eveniment, s-a bifat finalul uneia dintre activitățile proiectului „Asistență pentru resortisanți ai unor țări terțe în România”, și anume: înscrierea imigranților și cetățenilor rezidenți la cursuri vocaționale gratuite, totodată, el coincizând cu susținerea examenului de absolvire de către cei 26 de cursanți beneficiari ai proiectului, iar o altă serie de cursanți din Deva, vor absolvi cursurile gratuite în luna iunie 2012. Se cere precizat că, au fost oferite 15 cursuri de masaj, 4 cursuri de manichiură, pedichiură și 7 cursuri de machior. Dintre cei 26 de cursanți absolvenți, 23 au fost studenți din R. Moldova veniți la studii în Sibiu, 2 filipineze și un marocan.

Conform statisticilor din 30 iunie 2011, în Sibiu, erau 805 imigranți și rezidenți, din care preponderența o dețin cetățeni din R. Moldova, în număr de 298 de persoane. Urmează, Turcia 115, China 35, Ucraina 19, Filipine 17, Irak 16, Liban 15,India 15, și alte țări 275.

Toţi rezidenţii indiferent de etnie, religie, rasă şi naţionalitate, se bucură de legi mai bune în România decât în majoritatea ţărilor din Europa, legile extindu-se de fapt dincolo de standardele minime. .

În prezent, Asociația de Ajutor Familial „Pro Vita” din Sibiu este partener în proiectul: „Asistență pentru resortisanți ( RTT) ai unor țări terțe în Romania’’. Acest proiect se derulează pe o perioadă de 9 luni (octombrie 2011 – iunie 2012) și inițiator este Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). El beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene prin intermediul Oficiului Român de Imigrări (ORI) – Ministerul Administrației și Internelor, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanților țărilor terțe, Programul Anual 2010.

Facilitățile oferite imigranților prin proiectul actual sunt :

–         Îmbunătăţirea situaţiei străinilor cu ședere legală în ce priveşte accesarea de către aceştia a pieţei muncii din România, prin facilitarea înscrierii acestora la cursuri vocaţionale gratuite.

–         Îmbunătăţirea situaţiei străinilor în ce priveşte accesarea de către aceştia a serviciilor medicale în România, prin furnizarea de informaţii şi asistenţă individualizată. 

–         Asigurarea de servicii medicale, psihologice şi de reabilitare pentru străini cu nevoi specifice.

–         Asigurarea de asistenţă materială pentru străini cu nevoi speciale/ persoane vulnerabile.

–         Asigurarea de servicii de informare şi consiliere pentru străini cu ședere legală, răspunzând nevoilor lor de integrare.

Subliniem că, resortisanții sunt numiți cetățenii stabiliți temporar (cu ședere legală) în România și care nu sunt veniți din țările UE.

În România funcționează un sistem de gestionare a imigraţiei, motivat de faptul că numărul celor cărora li se acordă drept de şedere a crescut constant în fiecare an și acest fenomen necesită intervenții pentru integrare în societatea românească. Integrarea imigranţilor poate fi descrisă ca fiind:,, incluziunea noilor veniţi într-o societate, inserţia acestora împreună cu viziunilor lor asupra culturii, obiceiurilor, religiilor în ţara gazdă’’, și ea este strâns legata de parametrii legali din țara respectivă.

Principalul instrument financiar pentru programele adresate integrării străinilor din spaţiul non UE este Fondul Eu­ro­pean pentru Integrarea Resor­ti­san­ţilor Ţărilor Terţe care face parte din Programul „General Solidaritatea şi Gestionarea Fluxurilor Migratorii” – programul respectiv mai cuprinde trei instrumente financiare precum, Fondul Euro­pean pentru Refugiaţi, Fondul European pentru Returnare, şi Fondul European pentru Frontiere Externe. In acest moment toate programele de integrare adresate RTT în România sunt finanţate prin Fondul European de Integrare si cuprind programe guvernamentale si programe oferite de ONG-uri.

Programele de integrare implementate de ONG-uri prin Fondul European pentru Integrare, conţin o puternică tentă interculturală și menționăm dintre ele: forumuri de dialog dintre instituţii, comunităţi de străini şi reprezentanţii ONG-urilor comunităţii ţării gazdă, cursuri de comunicare interculturală destinate străinilor RTT şi instituţiilor publice, cursuri de limba română şi orientare interculturală, dezvoltarea de mijloace web interactive de comunicare dintre societatea gazdă, imigranţi şi instituţii, realizare de reviste interculturale adresate imigranţilor, realizarea unor puncte de contact naţionale şi centre de informare şi consiliere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s